Dünyaca ünlü dev teknoloji firmaları, ekonomik olarak çalkantılı günler geçirirken, eski ve mevcut çalışanlarından zorlu çalışma şartlarına dair özel bilgiler sunabiliyor: Eski bir Nvidia çalışanı, şirketin haftalık çalışma saatleri konusunda oldukça korkunç iddialarda bulundu. İşte çalışanın şirkete dair verdiği bilgiler…
Eski çalışan: “Nvidia, bizi haftada 7 gün çalıştırıyordu”
Nvidia’nın çalışma ortamı, teknoloji dünyasının en zorlu ve rekabetçi ortamlarından biri olarak biliniyor. Bir yandan milyonlarca dolarlık servetlere kavuşan çalışanlar, diğer yandan bu serveti hak etmek için neredeyse tüm zamanlarını ofiste geçirmek zorunda kalıyorlar.
Şirketin CEO’su Jensen Huang, zorlu çalışma koşullarını açıkça kabul eden ve hatta savunan bir yönetici olarak biliniyor. Huang, Nvidia’da çalışmanın kolay olmaması gerektiğini, çünkü olağanüstü işler başarmak için fedakarlık yapmanın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
Eski bir Nvidia çalışanının aktardığına göre, özellikle mühendislik departmanında çalışma saatleri, insani seviyeleri zorlayacak seviyelere ulaşmış durumda. Gece yarısını geçen mesailer, hafta sonları bile devam eden iş yükü ve stresli toplantılar, Nvidia’nın günlük rutini haline gelmiş durumda. Eski çalışan, haftada bir gün bile izin yapmadan, 80 saati aşan mesai temposuna zorlandıklarını iddia ediyor.
Ancak ilginç olan şu ki, bu yoğun tempo çalışanların şirketten ayrılma oranlarını pek etkilemiyor. Sektör ortalamasının çok altında bir personel devir hızına sahip olan Nvidia, çalışanlarını bir şekilde elinde tutmayı başarıyor.
Nvidia’nın bu zorlu çalışma kültürüne rağmen, çalışanların şirkette uzun süre kalmayı tercih etmesinin birkaç nedeni var. Birincisi, Nvidia’nın sunduğu hisse senedi teşvikleri, çalışanlar için cazip bir mali avantaj oluşturuyor. Hisse senetlerinin değeri arttıkça, bu teşvikler, çalışanların şirkette kalma motivasyonunu artırıyor.
Özetle dev firma, şirket bünyesinde bulunanların zorlu çalışma saatlerine hazır olması gerektiğini, buna karşın çalışmalarının karşılığının da verileceğini belirtiyor. Elbette bu anlamda ortaya çıkan dilemmaya dair yorumlar fazlasıyla subjektif olacaktır. Siz de konuyla ilgili yorumlarınızı bizle paylaşabilirsiniz.